Zwangerschap en diabetes

Vrouwen met diabetes mogen zwanger worden en kunnen een gezond kindje krijgen. Het is wel belangrijk dat de bloedsuikerwaarden al ruim voor de zwangerschap stabiel zijn. Vooral in de eerste maanden van de zwangerschap is dit erg belangrijk.


De invloed van diabetes

Tijdens de eerste maanden van de zwangerschap wordt de basis van de ontwikkeling van de organen van het kind gelegd en kunnen er bij een te hoog bloedsuikergehalte afwijkingen ontstaan. Ook verhoogt een te hoge bloedsuiker de kans op een te snelle of te langzame groei en zelfs een miskraam. Wanneer u bloedsuikerverlagende medicijnen slikt, moet u tijdens de zwangerschap tijdelijk overstappen op insuline. Het is verstandig om zwangerschapsplannen al van tevoren met een arts te bespreken.

Mogelijke problemen bij de moeder

De meeste problemen die een zwangere vrouw met diabetes kan tegenkomen, hebben te maken met al bestaande complicaties van diabetes. Als de moeder bijvoorbeeld al oogproblemen heeft, kunnen deze tijdens de zwangerschap erger worden. Dat heeft niets te maken met zwanger zijn, maar meestal met het in korte tijd verbeteren van de bloedsuikerspiegels. Ook kunnen aanwezige nierproblemen verergeren. Het is in sommige gevallen verstandig om af te wegen of het wel verstandig is om zwanger te worden.

Mogelijke problemen bij de baby

Als de bloedsuiker van de moeder veel te hoog is, is er een verhoogde kans op een miskraam. Daarnaast hebben baby’s van een moeder met diabetes meer kans op aangeboren afwijkingen, zoals een open ruggetje (spina bifida) of hartproblemen. Deze kunnen zelfs bij een goede bloedsuikerregulatie al ontstaan. Daarom is het ook zo belangrijk dat de bloedsuiker tijdens de bevruchting al goed is. Een baby kan onder invloed van hoge bloedsuikers te groot worden. Dit kan de bevalling bemoeilijken en de baby kan blessures oplopen tijdens zijn weg naar buiten. Het komt vaak voor dat een kind direct na de geboorte een hypo heeft, omdat het in de baarmoeder gewend was aan hogere suikerspiegels.

Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke soort diabetes, die meteen over gaat na de bevalling. Het ontstaat vanaf de 24e week van de zwangerschap en wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen die er voor zorgen dat een zwanger lichaam tijdelijk minder goed reageert op insuline. Dit hormoon regelt de bloedsuiker. Tijdens een normale zwangerschap maakt het lichaam extra insuline aan, zodat er toch genoeg insuline is om de bloedsuiker op peil te houden. Bij zwangerschapsdiabetes gebeurt dit niet of onvoldoende. Hierdoor blijft er te veel suiker in het bloed achter. Meestal is het voldoende om de voeding aan te passen. Met name matigen met koolhydraten en vet. Als na een paar weken de bloedsuikerspiegel nog te hoog is, moet u tijdelijk insuline spuiten.

"Zwangerschaps- diabetes is een tijdelijke soort diabetes, die meteen over gaat na de bevalling."
"In ons assortiment vindt u deskundige informatie over diabetes en bijbehorende producten."

Alle producten voor 'Diabetes'


Bekijk producten (180)
"In ons assortiment vindt u de beste producten en adviezen voor de gezondheid van uw gezin."

Alle producten voor 'Moeder & Kind'


Bekijk producten (1579)